Kötelező kalkulátorKötelező kalkulátor
Kötelező biztosítás kalkulátor
4.9 - 30 szavazat

KGFB 2012: Milliárdokat hagynak az autósok a biztosítók zsebében

Kötelező biztosítás kalkulátor 2018

Az idei első félévben több mint 2 milliárd forintot hagytak a biztosítók zsebében azok az autósok, akik megfeledkeztek kötelező biztosításuk évfordulójáról.

A statisztika szerint a novemberi kgfb kampányban az autósoknak több mint harmada él a biztosításváltás lehetőségével, a kampányon kívül ugyanakkor ez az arány nem éri el a 25 százalékot sem, ami hosszú távon gyengítheti a biztosítók közötti piaci versenyt.

A novemberi kötelező biztosítási kampányból kikerült autósok jóval nagyobb arányban feledkeznek meg kötelező biztosítási díjuk összehasonlításáról, és szerződésük kedvezőbbre cseréléséről, mint azok, akik ezt a szokásos év végi kampányban tehetik meg - derül ki a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portál elemzéséből.

Mint ismert, a 2010 januárja után vásárolt gépkocsik kötelező biztosításának évfordulója már nem a naptári évforduló, vagyis január elseje, hanem a szerződéskötés időpontja. Így évről évre több autós van, aki nem a szokásos november-decemberi kampányban, hanem ezen kívül kötheti csak újra biztosítását. Az idei első félévben országosan mintegy 280 ezer autótulajdonos válthatott volna olcsóbb kötelezőre, ám ezt alig negyedük tette meg, míg a novemberi kampányban átszerződők aránya eléri a 35 százalékot.

A feledékeny gépjármű tulajdonosok jelentős megtakarításról mondanak le: a biztosítási portálnál az idei első félévben a újrakötött kötelező biztosítások éves átlagdíja például a személygépkocsik esetében alig 26 ezer forint volt, 38 százalékkal kevesebb a lecserélt kgfb több mint 42 ezer forintos átlagáránál.

A Netrisk.hu becslése szerint így azok az gépjármű tulajdonosok, akik idén június 30-ig megfeledkeztek a váltásról, összesen több mint 2 milliárd forint potenciális megtakarításról mondtak le. Az idei év végéig a kampányból kieső autósok száma várhatóan megközelíti az 1,2 milliót. Ha a váltási arány a jelenlegi szinten marad, jövőre már többszörösére emelkedhet az az összeg, amit az autósok feledékenységből a biztosítók zsebében hagynak.

Az eredeti cikk itt olvasható

Vissza