Kötelező kalkulátorKötelező kalkulátor
Kötelező biztosítás kalkulátor
4.9 - 30 szavazat

Kötelező biztosítás 2011 - 2 millió autós válthat biztosítót

Kötelező biztosítás kalkulátor 2018

Akár 2 millió autós is biztosítót válthat az idei kötelező gépjármű- felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban. Felerősödhet a váltási kedv amiatt, hogy a járművek besorolásának alapja megváltozott, ami sok autót érint.

Tavaly 1,5 millió autótulajdonos, illetve üzembentartó váltott biztosítót a kampányban.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) azt fontolgatja, hogy egy év halasztást kér az átsorolásra. Idén várhatóan 150 ezer autó cserél gazdát Magyarországon - ennyi lesz az új és a használt autók értékesítése együtt - így a 4 milliós autóállomány javánál az idén is az év utolsó napja lesz a kgfb évforduló.

De nemcsak emiatt lehet számítani újabb erős kampányra, hanem azért is, mert a kgfb törvény szerint a jövő évi biztosítások díjait már nem a köbcentiben megadott hengerűrtartalom, hanem a motor kilowattban megadott teljesítménye határozza meg alapvetően. A korosabb autók biztosítási díja a kisebb teljesítményük miatt várhatóan csökken, míg az új autóké emelkedik.

A magyar autópark átlagéletkora 10 év feletti, tehát várhatóan sok autó érintett lesz az átsorolásban. Gondot jelent az is, hogy a forgalmi engedélybe beírt és a valós motorteljesítmény sok esetben nem egyezik. (Forrás: index.hu)

Vissza