Kötelező kalkulátorKötelező kalkulátor
Kötelező biztosítás kalkulátor
4.9 - 30 szavazat

Április 1-től hatályos a kgfb-törvény módosítása

Kötelező biztosítás kalkulátor 2018

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvényt idei egyetlen ülésszakán úgy módosította a parlament, hogy a biztosítónak kötelező műszaki vizsgára kell küldenie a járművet, ha az üzembentartó nem ad nyilatkozatot arról, hogy a kárfelvétel befejeztét követő 8 napon belül helyreállíttatja azt. A módosítás 2010. április elsején lép hatályba.

A szabályozással kapcsolatban több kérdés is felmerült az autósok és a szakma részéről. Többek között hogy túl rövid a 8 napos határidő. (Mi történik, ha az autósnak nincs épp pénze megjavíttatni az autót, amíg fizet neki? Mi van, ha a szerviz nem tudja vállalni 8 napon belül?) Fedezi-e a műszakiztatás költségét a biztosítási összeg? (A vétlen autós miért fizessen ezért?)
 

Megkérdőjelezett módosítás

A mindeddig első kgfb törvényt tavaly hozta a parlament és idén, január elsején lépett hatályba. Viszont még ezt megelőzően, decemberben úgy egészítették ki a jogalkotók, hogy április 1-től, ha a biztosító úgy ítéli meg, hogy az általa biztosított, vétlen vezetőjű jármű kormányműve, futóműve, illetve karosszériája annyira sérült, hogy közlekedésbiztonsági szempontból alkalmatlan a közlekedésre, akkor azt műszaki vizsgára kell küldenie.

 

Ez a kiegészítés módosult februárban. Eszerint a törvény csak akkor kötelezi a biztosítót arra, hogy kötelező műszaki vizsgára küldje a járművet, ha az üzembentartó

 

nem ad nyilatkozatot arról, hogy a kárfelvétel befejeztét követő 8 napon belül helyreállíttatja a járművet. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) március közepén - az említett szabály kiiktatása érdekében - az Alkotmánybírósághoz fordult.

 

Akkor Trunkó Barnabás MABISZ főtitkár elmondta, hogy ez a módosítás továbbra is a javíttatás elvégzésére kötelezi a vétlen károsultat, és ha ezt elmulasztja, akkor csak az előzetesen kalkulált, áfával csökkentett kárösszeg 60 százalékát kaphatja meg előlegként, vagyis a teljes kárnak mindössze 48 százalékához juthat hozzá. A biztosítók decembertől - a kiegészítés meghozatalától - úgy látják,replika órák hogy a decemberi módosításról a nehéz helyzetben lévő autójavítóknak sikerült meggyőzniük a törvényhozókat.

 

Az új szabály ugyanis előnyös helyzetbe hozza a szervizeket, kötelezően munkát adva azoknak. Márpedig az évi 170-180 ezer kgfb-s kár 30-40 százalékát nem a tényleges javítási költség megfizetésével, hanem - az úgynevezett gyorsított kárrendezés keretében - egy megajánlott összeggel rendezik a biztosítók.
Forrás: http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/548353

Vissza