KGFB: legyünk körültekintőek a váltáskor

Kötelező biztosítás kalkulátor 2018

KGFB: legyünk körültekintőek a váltáskor A biztosítók legkésőbb a biztosítási évforduló előtt 50 nappal kötelesek írásban tájékoztatni ügyfeleiket a következő egy évre vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) díjakról.
A járműtulajdonosok az évfordulót megelőző 30. napig (naptári évfordulónál például december 1-jén éjfélig) dönthetnek úgy, hogy ezt elfogadják, és tovább fizetik a díjat jelenlegi biztosítójuknak (így szerződésük automatikusan tovább él), vagy felmondják aktuális KGFB-szerződésüket, és biztosítót váltanak.
 
A felmondás csak akkor érvényes, ha az legkésőbb az évforduló előtt 30. napig írásban beérkezik a biztosítóhoz. A felmondást postai kézbesítésnél – a vitás helyzeteket elkerülendő – tértivevénnyel javasolt feladni. Faxon történő továbbításnál a sikeres kézbesítésről szóló visszaigazolást érdemes megőrizni. A személyes ügyfélszolgálaton benyújtott felmondási kérelemről pedig célszerű bélyegzővel ellátott másolatot kérni.
 
A felmondónyilatkozatnak tartalmaznia kell az ügyfél nevét, elérhetőségét (lakcím, telefon, ­e-mail) és kötvényszámát, valamint utalnia kell arra, hogy évfordulóra tekintettel történik a felmondás. Felmondás esetén az ügyfél legkésőbb az évfordulóig (naptári évfordulónál december 31-ig) köteles új biztosítási szerződést kötni. Ha a felmondás nem volt szabályos, akkor a korábbi szerződés marad érvényben.
 
Évforduló előtt az üzembentartóknak fokozottan ajánlott több biztosító díjszabásairól is tájékozódni, ugyanis egy személyre szabott biztosítással jelentős összegeket lehet megtakarítani. A költségek tovább csökkenthetők, ha például az ügyfelek vállalják a biztosítóval történő elektronikus kapcsolattartást, éves díjfizetést választanak, illetve egyidejűleg casco vagy lakásbiztosítást is kötnek. A díjak és kedvezmények összehasonlításában, valamint a megfelelő ajánlat kiválasztásában segítséget nyújtanak a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján és a biztosításközvetítők online oldalain elérhető díjkalkulátorok is.
 

Vissza