Kötelező kalkulátorKötelező kalkulátor
Kötelező biztosítás kalkulátor
4.9 - 30 szavazat

Kötelező biztosítás 2012: tudnivalók és határidők

Kötelező biztosítás kalkulátor 2018

Kötelező biztosítás 2012: tudnivalók és határidők Minden üzembentartónak kötelező betartania a kötelező biztosításhoz tar határidőket. Ezeket a határidőket a kötelező biztosítás megkötése, felmondása és díjainak kifizetése határozza meg.

Gépjármű vásárlás esetén a kötelező biztosítás megkötésének határideje:

Gyakorlatilag az adásvételi szerződés aláírását követően a régi tulajdonos biztosítása érvényét veszti. A szerződés aláírása után az új tulajdonosnak már rendelkeznie kell a kötelező biztosítás szerződéssel, a biztosítás nélkül el sem indulhatna a helyszínről, a kereskedésből. A kiválasztott autó adatainak ismeretében ezt előre megköthetjük a weboldalunkon megtalálható online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével. Az új biztosítás megkötésének elmulasztása fedezetlenségi díjat, azaz büntetést von maga után, melynek összege sokkal magasabb, mint a biztosítás alapdíja.

Biztosítási évforduló - kötelező biztosítás váltás:

A kötelező biztosítás szerződések, néhány különleges kivételtől eltekintve határozatlan tartamú, azonban évente egyszer a szerződést mind a két fél felmondhatja. A felmondás határideje a biztosítás napja azonban a tényt az évforduló előtt legalább harminc nappal írásban a másik fél tudomására kell hozni. A biztosítási évforduló napját mindenki megtalálja a kötvényén.

Díjfizetési határidő kötelező biztosítás esetében:


A díjfizetési határidő az egyik legfontosabb a kötelező biztosítások esetében. Új szerződés esetén érvényes a díjhalasztás, mely hatvan nap. Az ügyfélnek ezalatt az idő alatt kell a díjat rendeznie, ellenkező esetben a biztosító a 61.napon törli a szerződést. Ebben az esetben fedezetlenségi díjjal kell számolni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a díjfizetési kötelezettség az ügyfélé, tehát amennyiben a biztosító nem küld csekket vagy díjbekérőt úgy az ügyfélnek kell gondoskodnia a befizetésről.

 

Vissza