Kötelező biztosítás 2014: nőnek a kötelező biztosítás díjai

Kötelező biztosítás kalkulátor 2018

Kötelező biztosítás 2014: nőnek a kötelező biztosítás díjai Akár 1,5 millió autós is díjemeléssel kell számoljon a ma hajnalban megjelent 2014-es biztosítási tarifák alapján, tájékoztatta az MTI-t a tarifákat elsőként elemző egyik alkuszi portál.

A biztosítók által előzetesen is beharangozott díjemelés átlagosan az 5, esetenként pedig a 100 százalékot is eléri. A díjemelés mellett a biztosítók több tízezer károkozó autós szerződését is felmondhatják novemberben.

2013. november elsején hajnalban több mint 100 oldalon tette közzé 15 hazai biztosító a 2014 január elsejétől érvényes kötelező felelősségbiztosítási díjakat. Bár a január 1-ei évfordulóval rendelkező autósok száma jelentősen csökkent az elmúlt években, még így is közel 2,5 millió autóst érint a soron következő novemberi kampány.
Az autósoknak - eltérően az előző években megszokottól - ezúttal nem a nagyobb megtakarítást, hanem a kisebb díjemelést kell majd megtalálniuk,  ami nem lesz egyszerű a díjemeléseket elnézve. A tavalyi kampányban a középmezőnyben végző Groupama 10, a jól szereplő Genertel pedig 5-8 százalékos díjemelést hajtott végre átlagosan, előző évi díjaihoz képest. Az Uniqa, a Wáberer és a KÖBE 4-5 százalékkal emelte új ügyfeleknek szóló díjajánlatát, míg a Signal, a Posta és az Aegon emelése az infláció mértékével azonos. A K&H és az Union Biztosító nem emelte ugyan tavalyi árait, bár a máluszos ügyfelek esetében a K&H 50 százalékkal növelte pótdíját.

Az új díjak mellett az idei kampány nagy kérdése, a károkozó autósok kezelése lesz. Mivel a hatályos törvények értelmében a károkozó autósoknak már nem lehet pótdíjat adni, a biztosítók felmondásokkal kívánják megtisztítani állományukat a károkozó ügyfelektől. A felmondás tízezreket érinthet, mivel minden 100 autósból 4 kárt okoz. A Biztosítás.HU szerint azonban az így „elküldött” autósok találhatnak majd maguknak másik, olcsó biztosítót, bár egyes tarifákban már megjelent egy 100 százalékos pótdíj, mely a felmondott szerződésekkel bíró új ügyfelek esetén alkalmazandó.

A díjemelések és a pótdíjak mellett (jobbkormányos autó pótdíja mostantól például 300 százalék) kevés idén az új kedvezmény. A gyermek és online kedvezmények természetesen megmaradnak és egyre többen alkalmazzák az úgynevezett tapasztalt vezetők kedvezményét (5 százalék), illetve a biztosítót váltók kedvezményét (4 százalék) is. Több lett a kötelezőt és a lakásbiztosítást együtt kötők kedvezményét alkalmazó biztosítók száma is, illetve a novemberi önálló lakásbiztosítás kötési akciók is megsokasodtak. Az autósok számos, új és régi kiegészítő biztosítással is találkozhatnak majd a kampányban melyek 2-10 ezer forintért köthetőek. A legfontosabb kiegészítők: Autópálya CASCO, Parkolás Biztosítás, Mini CASCO, Vadkár Kiegészítő, csak LOPÁS CASCO és Kátyúkár Biztosítás.

Díjcsökkentést mindössze két társaság - az MKB és az ASTRA Biztosító - jelentett be. Az MKB új ügyfeleknek szóló díjait 10 százalékkal csökkentette, az ASTRA pedig a piaci árakhoz „igazította” tarifáját. A Biztosítás.HU szerint azonban kérdéses, hogy a díjemelkedési tendencia közepette ezen társaságok korrekciója mire lesz elegendő, hiszen mindkét társaság drágának számított a tavalyi kampányban.

Vissza