Kötelező biztosítás 2017, KGFB 2017: igazolni kell a biztosítás meglétét

Kötelező biztosítás kalkulátor 2018

Kötelező biztosítás 2017, KGFB 2017: igazolni kell a biztosítás meglétét Az MNB folyamatosan vizsgálja a biztosítók friss és meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifái meghirdetésének és alkalmazásának jogszerűségét.

A hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piacon idén év közepén közel 4,8 millió szerződés volt érvényben. Ezek közül már csak mintegy 1,9 millió szerződésnél esik a december 31-i naptári év végére a biztosítási évforduló. Az évközi évforduló lehetőségének jogszabályi bevezetése óta ez az arányszám folyamatosan csökken, áll az MNB tájékoztatójában..

A 2017-re kgfb-szerződésüket átkötők számát az csökkentheti majd, hogy a kgfb-ről szóló törvény (Gfbt.) idén márciusi módosítása nyomán a biztosítók új ügyfeleiknek (beleértve a már ott lévő szerződéseiket felmondóknak, s ismét újrakötőknek) nem kínálhatnak kedvezőbb díjat, mint meglévő hűséges üzembentartóiknak. Ez alól kivétel, ha a biztosító a törvénymódosítást követően nem hirdetett meg új díjakat, s hatályos tarifájában még szerepel az új szerződők kedvezménye.

A naptári évfordulós kgfb-ügyfeleknek (üzembentartóknak) jelenlegi biztosítójuk november 11-ig küldi el 2017-re várható díjukat. Ezután december 1-jéig kell a biztosítóhoz beérkezni döntésüknek arról, hogy felmondják-e eddigi biztosítójuknál meglévő szerződésüket.

Egyes kgfb-díjtarifák az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak, így az MNB javasolja, hogy az üzembentartók mindenkor alaposan olvassák át a jelenlegi biztosítójuktól kapott díjértesítőt. A díjértesítőt javasolt alaposan áttanulmányozni, mert adott esetben az eddig fizetett díjhoz képest jelentős díjemelkedéssel is szembesülhet az üzembentartó. Ha ennek ellenére sem szünteti meg szerződését, s nem köt december 31-ig újabb kgfb-t más biztosítónál jövő évre, akkor elfogadja e jóval drágább tarifát magára nézve. A meglévő szerződést az évfordulóra lehet felmondani. A felmondás akkor hatályos, ha az írásban történik, és a biztosítóhoz az évfordulót megelőzően legalább 30 nappal beérkezik.

A Gfbt. értelmében a kgfb meglétét (a biztosítási fedezet fennállását) a hatóság – pl. egy közúti ellenőrzéskor – a kötvénynyilvántartó szervtől történő elektronikus lekérdezéssel is ellenőrizheti. A tapasztalatok szerint ezzel együtt is célszerű, hogy az üzembentartók a közúti forgalomban mindenkor maguknál tartsák a kgfb-szerződés érvényességét és a díjfizetés megtörténtét igazoló dokumentumokat.
 
Egyre gyakoribb, hogy az ügyfél kgfb biztosítójával (jelentős tarifakedvezménnyel járó) elektronikus kapcsolattartással kötött szerződést, s utóbbi ennek megfelelően e-mailben küldi ki a következő biztosítási időszakra vonatkozó díjértesítő levelet, illetve a díjfizetési igazolást. Az MNB javasolja ezeknek az ügyfeleknek, hogy ellenőrizzék a biztosítónak megadott e-mail címüket és annak beállításait, hogy a biztosító értesítései eljussanak hozzájuk. Ilyen esetben ugyanis – noha ezt a jegybankhoz érkezett több ügyfélmegkeresés kifogásolta – az üzembentartónak a díjigazolást magának kell kinyomtatnia, a biztosító nem kötelezhető erre.
Forrás: http://mfor.hu/

Vissza